Psalmen Sweelinck

koorzang

Studieproject voor koorzangers:

Psalmen van Sweelinck 14 april 2019

Sweelinck, is dat niet saai? Psalmen, hmm? De psalmen kennen een lange traditie en Sweelinck is een van Nederlands grootste componisten.

Komend jaar kunt u meedoen aan een bijzonder studieproject voor koorzangers. We zingen psalmen op Gregoriaanse wijze, tot we een gevoel krijgen wat deze melodieën voor uitdrukkingskracht hebben. Wanneer we deze melodie begrijpen, zingen we van deze psalm een zetting van Sweelinck op de mooie Franse vertalingen van Marot. Sweelinck heeft niet voor niets gekozen voor de Franse vertalingen van de psalmen, deze zijn heel anders dan de Nederlandse. Het koor ontvangt een masterclass van de beroemde pianist Geoffrey Madge om de muziek dieper te begrijpen.

Het gaat om het project ‘De vocale weg van de Meesters – editie 1 Sweelinck’ 14 april plaats gaat vinden in het Beauforthuis in Zeist. Geoffrey Douglas Madge, pianist en Inge van Keulen, koordirigent en zangdocent werken samen aan een interactieve workshop voor publiek én koor. Het belooft een originele en kwalitatief hoogwaardige productie te worden. De Madgic Touch foundation zorgt voor de organisatie. De pianist Geoffrey Madge is een beroemd concertpianist en componist en hij gaf jarenlang ‘de kunst van het luisteren’in het Korzo theater in Den Haag.

Tijdens de uitvoering in het Beauforthuis  krijgt het publiek van de pianist Geoffrey Madge een masterclass in het luisteren naar deze muziek. Ook bezoekt hij een repetitie om een masterclass te geven aan het koor, om de verbanden in de compositie te begrijpen. Inge van Keulen werkt met het koor aan een andere manier van zingen, boventoonrijk, beweeglijk en met grote luisterende oren naar de andere stemmen. Wat een plezier, maar ook wat een oefening om een eenheid te vormen als koor, om te reageren op elkaars inzetten. Zo is het een leerproject voor zowel de zangers als voor het publiek met veel diepgang in elk stuk.

Voor iedereen die graag in een koor zingt, zelfstandig de partij in kan studeren en bereid is om het diepe in te springen en heel anders te zingen dan anders. Er zijn een aantal kwartet-solodelen in het concert voor die zangers die dat kunnen en ambiëren.

Er komen twee inzeeprepetities, en 5 repetities met iedereen samen, tussen 7 maart en 13 april. Repetitiedata en mogelijkheid tot opgeven volgen 19 november. De uitvoeringsdatum is zondag 14 april 11-13 uur in het Beauforthuis in Austerlitz. Dit is een interactieve voorstelling waarin het publiek en het koor een masterclass krijgen in het luisteren naar de muziek.